Skittenelv musikkorps
Skittenelv Musikkorps
 • Korpsets historie    • Nyhetsarkiv    • Medlemssiden    • Aktivitetsplan    • Bildegalleri    • Støtt korpset    • Kontakt oss     • Gjestebok  

 

 

   Nyhetsarkiv
    - Korpstur til Oldervika!
    - Absolutt Filmmusikk 2012!
    - Øvetips!
    - VÅRSEMESTERET - øvingsplan
    - Øvingshelg 20 - 22. april
    - 1. Mai-konsert med Skittenelv Musikkorps!
    - ÅRSMØTE
    - Skittenelv Musikkorps @ Facebook
           

Snarveier:
 Bli medlem
 Logg inn medlem
 Kontakt oss!
Antall besøk på siden: 256 633

 

 

 
Øvetips!
 
 
 

Vanskelig å komme i gang med øvingen?
Her kommer en rekke tips om hvordan man kan gjøre unna øvingen på en effektiv og spennende måte!
Øving trenger ikke være kjedelig, nemlig!

Når man i løpet av en vanlig korpsøvelse får beskjed om å "se mer på notene hjemme" og å "øve masse på dette til neste gang", tenker kanskje mange at det hørtes kjedelig ut, og så blir det lite hjemmeøving.
En korpsøvelse kan nå uante høyder hvis alle medlemmene har sett på notene sine mellom øvelsene, og det skal ikke mye hjemmeøving til før det merkes på korpsøvelsen!
Det som ofte er vanskelig, er å komme i gang. Kjedelig, vanskelig, har ikke tid, får ikke lov - - er mange stikkord på hvorfor man ikke har fått øve hjemme siden forrige øvelse. Her er noen få lure stikkord på hvordan det kan bli morsomt, enklere, samt ta kort tid, å øve hjemme:


- Notér ned det dirigenten ber deg gruppa di om å øve på! Er det noe du selv ikke får til, sett inn et utropstegn i notene der "problemet" er, slik at du ikke glemmer av hvor det er.

- Sett ring rundt tonearts-forandringer, slik at du legger merke til dem! F.eks med markeringstusj! Og det ER LOV til å skrive under noten hvilken finger som skal trykkes ned/ hvilken posisjon.

- Pakk opp instrumentet fra kofferten med en gang du kommer hjem fra øvelse. Da er det så enkelt å plukke det opp for å øve, når det allerede er godt synlig! Monter opp notestativet også, og ikke minst, notepermen!

- Øv langsomt på det som er vanskelig. Ikke start i fullt tempo (eller det du tror er fullt tempo). Ta det gradvis, spill det så sakte at du også f.eks kan synge det som står i notene. Klapp også rytmene om de er vanskelige. Det kan være lurt å trampe 4-delene med foten, da er det enklere å plassere 8- og 16-deler riktig. En metronom kan også hjelpe veldig!

- Ikke øv for lenge av gangen på det som er vanskelig! Gi deg selv noen belønninger, spill noe du vet du behersker bedre! Da kommer selvtillitten opp igjen! Selvtillitt er lurt å ha, ellers blir det bare kjedelig og vanskelig.

- Utfordre foreldre/samboer/venn til å høre på (selv om de kanskje ikke spiller selv, kan de fort si om det høres riktig ut eller ikke, dessuten får man øvd på å spille for andre).

- Ta pauser, men ikke for lange. Det er viktig å holde fokus oppe når man øver, ellers er det lett å falle ut av rutinene! Dessuten blir man raskere ferdig med øvingen hvis man tar 5 minutter pause i stedenfor 30 minutter pause.

- Avtal med deg selv at du SKAL ha på plass det du har satt deg som mål, til neste korpsøving. Dirigenten hører forskjell: Garantert!

- Å være utålmodig når man øver er ikke særlig lurt. Alt kommer gradvis, og det må man finne seg i. Er det noe som er vanskelig i nota, tar det naturligvis lengre tid å øve inn enn noe man f.eks kan fra før / kjenner melodien til osv.

- Ikke bare øv på korpsnotene! Øv på skalaer, på ansats, på å spille legato, stakkato, sterkt og svakt. Dersom det er andre i huset som misliker øvingen(??), øv på å spille svakt og kontrollert.

- Det er viktig at også de som er "utlærte" øver hjemme, for det er alltid ting som kan bli bedre ;)

Selv om det er mange punkter som er listet opp her, om alt man bør og ikke bør gjøre, så tar ikke et vanlig øvingsprogram særlig lang tid! Ikke få panikk!
Mye av det som står listet opp ovenfor, er sånt som kommer automatisk når du øver på et stykke. I de fleste stykkene vi spiller er det oppgitt hvordan "artikulering" man skal bruke (artikulasjon= hvordan tonen skal være, om den skal være kort, lang, sterk, svak, som et smell, som en "klokke"), og da får man jo øvd på en del av de elementene som er listet opp ovenfor.

Hvis du aldri har pleid å øve hjemme, så er det ikke noe poeng å starte med å øve i tre timer hver uke. Begynn forsiktig, øv en halvtime i uka. Når du får dreisen på denne halvtimen med øving, blir det etterhvert naturlig for kroppen å øve lengre, slik at man kanskje kommer opp i 1,5 times øving mellom hver korpsøvelse(fordelt på seks dager, blir dette 15 min. per dag). Da får man øvd inn vanskelige løp og slikt. For å bli mye bedre å spille, generelt, MÅ det nok mer øving til. Men husk: et sted må man begynne!

30 min. egenøving i uka = 4,5 minutter øving per dag.
1 time egenøving i uka = litt i overkant av 8 minutter øving per dag.
3 timer egenøving i uka = litt i overkant av 25 minutter øving per dag.

Om du vil øve "alt på en gang" eller fordele det utover uka til akkurat da DU har best tid til å øve - - bestem selv! Det viktigste er at man får øvd litt hjemme !
Lykke til!
Utskriftsvennlig versjon